Ridsport är en av Sveriges största intressen. Inom ridsporten finns det flera grenar och Sverige är särskilt framgångsrik inom hoppning.

Ridsport

I vardagstal betyder ordet ridsport både ridtävlingar och att hålla på med hästar. Ridsporten är stor i Sverige, både i antal utövare och hur nationen presterar på den internationella arenan. Det finns faktiskt fler hästar än kor i landet, då både rid- och travsporten är stor. Och många svenskar har uppfyllt drömmen om en egen häst.

Hoppning

Sverige har både OS-, VM- och EM-medaljer inom hästhoppning. De största ryttarna är Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredriksson och Malin Baryard, men det finns också fler. Vart fjärde år avgörs VM inom alla ridsportgrenarna. Finalen i hopp-VM är speciell då de fyra bästa ryttarna ska rida varandras hästar. Varje år finns det också en Världscup, som pågår mellan september till maj. Den avslutas med en final mellan ryttare från hela världen.

Dressyr

Sverige är också duktiga inom dressyren, även om vi inte är riktigt lika framgångsrika som inom hoppsporten. Dressyr handlar om samarbete mellan häst och ryttare, om lydnad och muskler. Dressyrhästar är som elitgymnaster. Inom den högst dressyrsporten tävlar man både med bestämda program, då alla rider likadant, och egenkomponerade program som heter kür. Det kan se enkelt ut när de skickligaste dressyrryttarna tävlar, men det är oerhört svårt.

Fälttävlan

Fälttävlan är speciell då den innehåller tre moment: dressyr, fälttävlan och hoppning. Första dagen tävlar de i dressyr, dag två i fälttävlan och så avgörs allt med en hopptävling. Själva fälttävlingsmomentet innebär att de rider en bana med svåra hinder i skogen: fast hinder, diken och vattengravar.