Tillhör du dem som känner att du borde börja träna, men inte kommer igång? De flesta av oss vill ha god kondition, vara i form och träna, men steget till att verkligen börja kan vara svårt. Här kommer tipsen på hur du ska börja träna.

Träningens goda effekter

Genom att träna kommer du att förbättra dina medicinska värden, samt minska risken för diabetes och hjärtproblem. Du kommer lättare gå ner i vikt, få muskler och bättre kondition, och bli piggare. Paradoxalt blir vi piggare av att träna än att sitta framför tv:n eller datorn. Initialt kan du förvisso bli lite tröttare, men det är en bra trötthet. Den slags trötthet som gör att du sover bättre. Genom att träna kommer du att arbeta mer effektivt och känna dig piggare under arbetsdagen. Sist men inte minst, är det roligt att träna och ger ofta mycket gemenskap.

Börja träna

Först måste du komma på vilket träningsform som du ska satsa på. Utgå från vad du tycker är roligt. Om du gillar din aktivitet är det både roligare och lättare att lyckas. Det är bättre att hålla på med en sport som kanske inte förbränner mest kalorier, men som du verkligen älskar, än att köpa ett gymkort som bara tar plats i plånboken. Många gånger är det lättare att komma igång om du redan känner en person som går på cirkelträning eller simmar en gång i veckan. Istället för att försöka hitta den ultimata aktiviteten kan du börja röra på dig mer redan idag. Börja gå 20-40 minuter varje dag, och du kommer ha mer muskler den dag som du ska börja rida, simma eller spela innebandy.

Varje vecka

För att träningen verkligen ska ge resultat och bli rolig måste du träna regelbundet, minst en gång i veckan, men helst tre-fyra gånger. Skriv in träningen i din kalender och tänk på träningen som en träff med dig själv. Om du har svårt att verkligen ta dig iväg är det klokt att gå på någon slags gruppträning, antingen på gymmet, badhuset, idrottshallen eller på ridskolan. Det underlättar både att veta att andra väntar på dig, men också att ha betalt för varje pass. Det är enklare att skippa att använda gymkortet ”För du kan ju gå imorgon…”, än att missa en tennislektion som du betalat 200 kronor för.

Inspiration och pepp

Ett tips är att mata dig med inspiration och pepp. Följ bloggare som gör en hälsoresa, gå ut på Youtube och titta på förvandlingsfilmer, överviktiga personer som visar sin väg till att bli hälsosamma och kanske rent av springa ett maraton eller åka Vasaloppet. Ibland hjälper det dig också att köpa nya sportkläder. Du kan också sätta upp mål när du gått på gymmet två gånger i veckan två månader på rad så får du unna dig en massage.