Agility är en rolig hundsport som passar aktiva hundar och ägare. Det handlar om att ta sig över och igenom olika hinder på en bana.

Agility

Agility är en tränings- och tävlingsform där hund och hundägare ska ta sig igenom en bana med olika slags hinder, stolpar och höjder. Hunden kan behöva springa igenom ett hinder medan husse/matte väntar på andra sidan eller så ska den springa slalom mellan stolpar som står riktigt nära varandra. Agility passar hundar och mattar/hussar som gillar aktivitet och fart. Det kräver kondition av både djur och människa. En hundras som Bordercollie passar särskilt för agility, då det är en ras som behöver intellektuell stimulans.

Börja träna

Om du har en hund och vill börja med agility bör du börja med att gå en lydnadskurs eller vara säker på att du verkligen hanterar din hund rätt. Det är många hundägare som tror de vet hur de ska hantera hundar, men som inte pratar ”hundiska” med dem och som inte förstår hundens signaler på riktigt. Du bör också läsa på mycket. Sedan kan du bygga roliga hinder som hunden ska ta sig igenom. Ge den en belöning när den gjort rätt. Var noggrann med att tydligt visa hunden vad den ska göra när ni börjar med ett nytt hinder.