Om det vore enkelt att komma i form skulle alla vara vältränade och i bra form. Men så är det inte. Vi är många som kämpar för att må bättre, få kilona att minska och få bättre kondition. Här kommer tre tips för att komma i form.

1# Fatta ett förståndigt beslut

Först och främst måste du fatta ett förståndigt beslut om att komma i form. Det måste komma från dig själv, inte från andras påtryckningar. Både ordet beslut och förståndigt är viktigt för att du ska lyckas. Det förståndiga i beslutet måste vara ditt mål. Låt oss säga att du vill gå ner i vikt. Att besluta sig för att ”gå ner i vikt” är klokt, men samtidigt ganska vagt. Att istället besluta sig för att gå ner tjugo kilo på ett halvår kan vara för stort och svårt, risken att misslyckas är för stor. Om du däremot beslutar dig för att du ska gå ner två kilo i månaden, så är det realistiskt. Om du går ner mer är det bara bonus. Nu har du något att utgå ifrån och mäta.

2# Dagliga vanor

Du måste få in motion och bra matvanor i din vardag. Problemet som många gör är att de försöker förändra allt på en gång. Det tar 66 dagar att byta en vana, så ta en eller två vanor i taget. Börja med att promenera 20–30 minuter (mer) varje dag, eller att du ska få 3000 steg mer i stegräknaren än du brukar. Fika bara på helgerna och börja med frukost.

3# Ta hjälp

Berätta för din familj och be dem om stöd. Köp ett gymkort och bygg muskler. Läs träningsmagasin som Iform och bli inspirerad. Hitta en vän att ta långa promenader med under helgerna eller för att gå på ett gympapass i veckan.