Många av oss väljer att träna hemma, detta då i form av löpning, cykling eller andra saker som kan göras utomhus. Det finns dock även de som endast sysslar med yoga eller träning som inte tar upp så stor plats. Men varför inte satsa på att bygga ett gym hemma? Det finns flera fördelar till att göra detta, du slipper bland annat pendla till gymmet varje gång och du behöver aldrig vänta på att en viss träningsutrustning ska bli ledig.

Men hur ska du tänka när du vill bygga ditt gym?

Yta för gymmet

När du bestämt dig för att bygga ett hemmagym måste du först välja vilket rum det ska byggas i. Ifall du vet vilken utrustning du vill ha måste du tänka på att allt detta ska rymmas i rummet. Det sägs att ett rum på minst 10 kvadratmeter är vad som behövs. Det du inte får glömma bort är att kolla takhöjden.

Ett tips är att du väljer ett rum som ligger på bottenplan. Detta gör att det inte kommer dunsa eller vibrera i taket. Har du endast plats på ovanvåningen är det viktigt att du kollar upp hur stor vikt golvet kommer klara av. Du bör även placera ut en stor gummimatta som hjälper till att förhindra slitage. Dessa mattor lägger du då under alla träningsmaskiner.

Utrustning i ditt hemmagym

Vilken utrustning du ska välja beror helt enkelt på vad du vill ha för sorts gym. Den vanligaste utrustningen är en skivstång, en ställning till denna, en bekväm bänk och hantlar. Kort sagt kan du dock välja vilken utrusning du vill. Det viktiga att tänka på är att en stor del av alla maskiner kan kosta en hel del. Så tänk först på hur mycket pengar du har råd att spendera.

Ifall du inte har råd med stora träningsmaskiner kan du klara dig bra med några lösa vikter du kan lyfta, en yogamatta och så vidare. Det finns nämligen flera träningsövningar du kan göra utan någon som helst utrustning.

Att tänka på

Ett misstag som många gör när de tänker på att bygga ett gym hemma är att detta är något som går att sätta ihop på en dag. Du kanske sett en stor kombinationsprodukt och tror att det är allt du behöver för att lätt kunna träna hela din kropp. Då köper du den, ställer in den någonstans i hemmet och sedan glöms den bort. Ett riktigt hemmagym bör inte byggas på impuls. Ett gym ska uppfylla alla dina behov samt byggas med saker du vill ha. Tänk efter noga på om du vill kunna träna hela kroppen eller endast en viss kroppsdel och välj produkter därefter.

Ett annat misstag vissa gör är att de är dumsnåla. Alltså att de köper utrustning som visar sig inte hålla måttet, de köpte den endast för prisets skull. Det är bättre att investera lite mer pengar i utrustning som håller längre och fungerar som den ska. Det finns även utrustning som inte kostar flera tusen kronor och fungerar alldeles utmärkt. Men välj inte det billigaste du stöter på, många gånger är allt billigt inte i jättehög kvalitet.