Tillhör du dem som tror att löning bara är för självplågare? Eller en av dem som i smyg tycker att det verkat skönt att jogga, men aldrig kommit ut själv. Löpning är både en rolig aktivitet och ett smart sätt att hålla sig i form.

1# Rätt utrustning

Löpning är ingen materialsport. Du kan i praktiken löpa i ett par jeans och träskor, även om det är allt annat än optimalt. Din viktigaste utrustning är skorna. Fel skor kan både göra så att du långsiktigt skadar dig och dina skor påverkar mycket av löpupplevelsen. Spring i ett par gamla joggingbyxor med målarfärg om du vill, men köp ett par riktigt bra skor. Gå till en sportaffär med kunnig personal, så hjälper de dig med rätt skor för dina fötter. Sedan är det faktiskt roligare att börja löpa i ett par riktigt snygga löpartight och sporttröja.

2# Rätt början

Du måste börja rätt. Bygg upp muskler och kondition. Om du inte rört på dig så mycket de sista åren kan du behöva börja med att bara promenera. När du börjar att löpa bör du göra det i små portioner: jogga en kort bit, promenera, jogga ännu en kort bit och promenera sedan. Varva joggning och promenad. Sedan utökar du joggningssträckorna.

3# Vila

Det är många som beslutar sig för att börja löpa, anmäler sig till ett lopp som Blodomloppet eller Tjejmilen, och börjar storträna. Ut i spåret fem kilometer på måndagen. Ibland också på tisdagen. Inom en vecka blir det en mil. Och sedan fungerar det inte längre. Den härliga känslan är borta. Du måste vila mellan pass. Bygga upp kroppen, med både träning och vila. Det är efter träningen som du bygger muskler. Träningen ”förstör” musklerna och under vilan byggs de upp. Att vila sig i form är inte bara en skämt, det ligger faktiskt en viss sanning i det.

4# Ensam eller i grupp

Idag finns det många löpgrupper. Det passar dig som hellre tränar med sällskap eller har svårt att ta sig ut i spåret. Till vissa lopp finns det också träning. Om du ska springa Tjejmilen kan du se efter om det är fler i din närhet som också anmält sig och som löper tillsammans. Du kan både kolla på idrottsföreningarnas hemsidor och på Facebook.